Prezentare publică + atelier / Public presentation, workshop: studioBASAR, Joanna Warsza, Finn Williams, Vladimir US

- – – scroll down for English – – -

RO

- – – – -

CHIOȘC – program de reședință pentru artiști și curatori

3-11 decembrie 2010

http://chiosc.oberliht.org

Un program de prezentări publice și ateliere cu participarea studioBASAR (Alex AXINTE si Cristi BORCAN, București), Joannei WARSZA (Fundatia Laura Palmer, Varșovia), Finn WILLIAMS (Commonoffice, Londra) și a lui Vladimir US (Asociatia Oberliht, Chișinău)

Program realizat in parteneriat cu Universitatea Tehnica din Moldova (http://www.utm.md) și susținut de Institutul Polonez din București (http://www.culturapoloneza.ro) și de Fundația Culturală Europeană (http://www.eurocult.org).

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

PROGRAM

4-7 decembrie 2010 – vizitarea Chișinăului urmată de un program de întîlniri cu artiști, arhitecți, curatori, funcționari de la Primărie

– – -

Universitatea Tehnică din Moldova, bd. Dacia 39, blocul 9, et. 2, aula 212

7 decembrie 2010, ora 14:00-15:30

Proiectul CHIOȘC și rolul acestuia în dezvoltarea comunitară, prezentare publică oferită de Vladimir US (Asociația Oberliht http://oberliht.com) urmată de proiecția filmului INTERVENȚII3 – intervenții artistice în spațiul public: http://www.oberliht.org.md/interventii3.html

CHIOȘC-ul este reprezentat printr-o unitate arhitecturală de proporții mici cu denumirea de APARTAMENT DESCHIS realizată de Ștefan Rusu și instalată în centrul orașului Chișinău. În lipsa unui suport de dezvoltare instituțională pentru arta contemporană CHIOȘC-ul apare ca o reacție la un context foarte concret și în calitate de o alternativă la sistemul autosuficient și ideologizat al instituțiilor culturale existente. Din perspectiva unei logici al micro-dispozitivelor propuse de Deleuze (dispositif micrologique), proiectul umple una din nișele libere în zona culturii contemporane din Moldova.

În luna august 2008, oraşul Chişinău şi suburbiile sale au găzduit proiectul de artă contemporană INTERVENŢII3, un program de evenimente axate pe arta în spaţiul public, acesta anticipînd proiectul CHIOȘC. În proiect au fost implicaţi peste treizeci de participanţi din Moldova, România, Croaţia, Germania şi Franţa – invitaţi, în cadrul unei reşedinţe de scurtă durată, să elaboreze lucrări care să reflecte asupra proceselor ce influenţează, în ziua de azi, spaţiul public al Chişinăului, structura vizuală a oraşului, memoria şi experienţa vieţii cotidiene a locuitorilor lui.

Proiectul a constat din cîteva faze: plimbări exploratorii prin oraş şi suburbii, prezentări publice urmate de discuţii, elaborarea şi crearea lucrărilor artistice, Ghidighici GRAFFITI session şi inaugurarea ARThotel-ului – un spatiul dedicat creaţiei şi schimbului artistic.

Activităţile lor se regăsesc sub forma unui film de 34 min. realizat de Natasa BODROZIC (Zagreb) și Vladimir US (Chișinău), care documentalizeaza acțiunile din cadrul proiectului.

7 decembrie 2010, ora 15:30-17:00

SAR: CITY, conferință oferită de studioBASAR (Alex AXINTE și Cristi BORCAN – http://studiobasar.ro)

În principal, vom povesti despre cum ne-am jucat în ultimii 4 ani de-a Search-and-Rescue prin locurile Bucureştiului. Am împrumutat acronimul SAR de la echipele de intervenţie post-dezastre, şi am ales să urmăm o strategie de intervenţie similară: acţiuni punctuale, în regim de urgenţă, ce stabilizează pe termen scurt situaţia şi obţin o înţelegere între părţi. SAR: CITY este o sumă de capitole de analiză si diagnostic, urmate de cîteva intervenţii de urbanism performativ, instalaţii  dezvoltate în situaţii conflictuale urbane. Scopul acestor capitole este de a ieşi public şi de a atrage atenţia asupra unor subiecte periferice precum banalitatea, improvizaţia sau ilegalitatea, ca părţi din sistemul dinamic al culturii urbane contemporane.

8 decembrie 2010, ora 14:00-15:00

Transformări în structura realului. Despre proiecte performative într-un stadion degradat si fostul Ghetou Evreiesc din Varșovia, prezentare publică oferită de Joanna WARSZA (Fundația Laura Palmer – http://www.laura-palmer.pl)

8 decembrie 2010, ora 15:00-16:00

Compromis creativ: tactici pragmatice ale politicii de planificare din Londra, prezentare publică oferită de Finn WILLIAMS (Commonoffice – http://www.commonoffice.co.uk)

8 decembrie 2010, ora 16:00-17:00

Planul este o listă de lucruri care vor eşua – prezentarea atelierului din data de 9 și 10 decembrie condus de Joanna WARSZA si Finn WILLIAMS

Cercetare, prezentări publice şi ateliere de lucru având ca temă proiecte care au mers prost.

În cartea sa Coasta de Est a Europei, arhitectul şi scriitorul berlinez Markus Miessen observă că, în afară de diferenţele economice şi politice, Europa este încă împărţită de frontiera simbolică a posibilităţilor. De fapt, cu cât te îndepărtezi mai mult spre Est, cu atât mai mult cresc posibilităţile. Într-un moment în care Moldova este unul dintre cei mai puternici noi aspiranţi la Uniunea Europeană, cercetarea şi atelierele de lucru se vor concentra pe alterplanuri, alterotopias (spaţii construite şi ocupate împreună cu alţii) şi pe acel gen de creativitate care înfloreşte tocmai în spaţii neplanificate sau planificate într-un mod defectuos.

Dacă astfel de masterplanuri, aparent încununate de succes, pot consuma potenţialul unui spaţiu, să fie oare atunci posibil ca tocmai un eşec, o eroare, să genereze noi posibilităţi? Cum poate fi posibil ca eşecul unui plan să deschidă alternative neimaginate? Vom căuta acele erori, fisuri şi lacune în peisajul construit din Chişinău şi vom investiga potenţialul lor subversiv şi performativ.

Ne-am dori să ne trimiteţi sugestiile şi observaţiile voastre despre potenţialul unor erori pe care le-aţi constatat în peisajul construit din Chişinău, bazându-vă pe principiul că două erori pot până la urmă conduce la un bun rezultat.

- – -

Universitatea Tehnică din Moldova, bd. Dacia 39, blocul 9, et. 2, sala 218
9 decembrie 2010, ora 14:00-17:00
Planul este o listă de lucruri care vor eşua – atelier de lucru realizat sub conducerea Joannei WARSZA si a lui Finn WILLIAMS
10 decembrie 2010, ora 14:00-17:00
Planul este o listă de lucruri care vor eşua – atelier de lucru realizat sub conducerea Joannei WARSZA si a lui Finn WILLIAMS

Participarea este gratuită (în limita locurilor disponibile)

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

INVITAȚI

studioBASAR este un studio de arhitectura format in 2006 de Alex AXINTE si Cristi BORCAN ca o echipa ’search and rescue’ care actioneaza ca un agent de observatie si interventie arhitecturala. studioBASAR a dezvoltat metoda ’search and rescue’ (SAR) ca o cautare strategica dezvoltata pe un program de actiune ce investigheaza dinamica orasului contemporan. SAR: CITY este o suma de capitole de analiza si diagnostic, dezvoltate si testate in mediul urban. Scopul acestor capitole este de a iesi public si de a atrage atentia asupra unor subiecte periferice precum banalitatea, improvizatia sau ilegalitatea, ce fac parte din sistemul dinamic al culturii urbane contemporane. studioBASAR a facut parte in 2009 din echipa ce a realizat Pavilionul Romaniei la a 53a editie a Expozitiei Internationale de Arta – La Biennale di Venezia.

Finn WILLIAMS este un arhitector ce activează in Londra. El a lucrat pentru Rem Koolhaas în Rotterdam și Agenția Publică Generală înainte de a înființa  Oficiul Comun, și practica independent planificarea, studia politica si construirea mediului. Proiectele recente au criticat industria de publicitate nereglamentată din Varsovia, London View Management Framework, și legislația ambiguă UK Permitted Development.  Finn este critic la școlile de arhitectură din întreaga Londră, ține discursuri în Europa și colaborează cu o serie de publicații internaționale. Finn stă pe Tower Hamlets Design Review Panel si este administrator a Friends of Arnold Circus. Deasemenea este un designer urban pentru consiliul Croydon.

Joanna WARSZA – regizor, curator în domeniul performance-ului și artelor vizuale. În 2007 a creat Fundația Laura Palmer, care acțiuni în spațiul public, evenimente conceptuale și performance-uri. Warsza a absolvit Academia de Teatru din Varșovia și a studiat la Departamentul de Dans și Performance la Université de Paris-VIII.

Vladimir US – artist și curator stabilit în Chișinău, Moldova, membru fondator al Asociației Oberliht. În proiectele și lucrările sale recente el este preocupat de procesul de formare a spațiului public din orașele post-sovietice și din alte țări aflate în tranziție. În 2006 a fost unul din co-curatorii proiectului „Un pas într-o parte” organizat de către sesiunea a 15-a a Școlii MAGASIN – program internațional de studii curatoriale din Grenoble, Franța: http://www.ecoledumagasin.com/session15

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

LOCAȚIE

Universitatea Tehnică din Moldova
catedra Arhitectură (bd. Dacia 39, blocul 9, et. 2)
prezentările publice vor avea loc în aula 212
atelierul se va desfășura în sala 218
acces stația Cuza Vodă
autobuz: 3, 5, 23, A, 122 / troleibuz: 18 / microbuz: 160, 113

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Proiectul CHIOȘC beneficiază de sprijinul Fundației Culturale Europene, Direcției Cultură al Municipiului Chișinău, Preturii sectorului Centru, Preturii sectoruluii Buiucani, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Alianței Franceze din Moldova, Institutului Cultural Român prin Programul CANTEMIR (2008), Uniunii Latine (Biroul din Republica Moldova), Henkel România precum și a CEC ArtsLink, programului Gulliver Connect și a Institutului Polonez.

—————————————————————————-

Asociaţia Oberliht
Gh. Asachi Str., 53/1, lit. “A”
Chişinău 2028, Republica Moldova
+ (373 22) 286317

—–

EN

- – – – -

CHIOSC – residency program for artists and curators
December 3-11, 2010

http://chiosc.oberliht.org

A program of public presentations and workshops by studioBASAR (Alex AXINTE & Cristi BORCAN, Bucharest), Joanna WARSZA (Laura Palmer Foundation, Warsaw), Finn WILLIAMS (Commonoffice, London) and Vladimir US (Oberliht Association, Chisinau)

This program is realized in partnership with the Technical University from Moldova (http://www.utm.md) and it receives support from Polish Institute in Bucharest (http://www.culturapoloneza.ro) and European Cultural Foundation (http://www.eurocult.org).

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

PROGRAM

December 4-7, 2010 – visiting Chisinau & meetings with artists, architects, curators, Chisinau city hall administration

– – -

Technical University from Moldova, bd. Dacia 39, blocul 9, et. 2, room 212
December 7, 2010, 2:00–3:30 pm

CHIOSC project and its role in art community development, public presentation by Vladimir US (Oberliht Association – http://oberliht.com) followed by a screening of INTERVENTIONS3 film – artistic interventions in public spaces: http://www.oberliht.org.md/interventii3.html

CHIOSC is embodied in a small architectural unit entitled FLAT SPACE by Stefan RUSU, installed in the center of Chisinau. In view of the missing institutional support for contemporary artistic expression, CHIOSC appears as a reaction to the given context and as an alternative to the existing selfsufficient, highly ideologized system of cultural institutions. Following Deleuze’s logic of micro-dispositive (dispositif micrologique), the project fills one of the empty niches in Moldova’s contemporary culture.

The INTERVENTIONS3, artistic project dealing with public space took place in the city of Chişinău and its surroundings throughout August 2008, thus anticipating the CHIOȘC project. It gathered more than thirty participants from Moldova, Romania, Croatia, Germany and France who stayed in the city for a short term residency creating art works and reflecting over the processes producing Chisinau’s public space today, the city’s visual structure, the memory and experience of its inhabitants’ everyday life.

The project consisted of several phases: city walks, artists’ projects, public presentations and discussions, Ghidighici GRAFFITI session and opening to the public of ARThotel – a space for artistic production and exchange.

Their stay and the results of the project is documented in a 34 min. long film by Natasa BODROZIC and Vladimir US.

December 7, 2010, 3:30-5:00 pm

SAR: CITY, a lecture by studioBASAR (Alex AXINTE & Cristi BORCAN – http://studiobasar.ro)

The main subject of the lecture will be how we played the game of Search-and-Rescue in the last 4 years on the playgrounds of Bucharest. We borrowed the acronym SAR from the post-disaster intervention teams, and we choose a similar intervention strategy: precise and emergency actions that stabilize the situation on the short term and obtain a deal between the parts. SAR: CITY is a collection of several chapters of analysis and diagnosis, followed by some interventions of performance urbanism, installations developed in the conflict urban situations. The aim of these chapters is to go public and draw attention on marginal topics such as banality, improvisation or illegality as a part of the dynamic system of contemporary urban culture.

December 8, 2010, 2:00–3:00 pm

Shifts in the structure of the real. On performative projects in the derelict Stadium and former Jewish Ghetto in Warsaw, public presentation by Joanna WARSZA (Laura Palmer Foundation – http://www.laura-palmer.pl)

December 8, 2010, 3:00–4:00 pm

Creative compromise: pragmatic tactics for planning politics in London, public presentation by Finn WILLIAMS (Commonoffice – http://www.commonoffice.co.uk)

December 8, 2010, 4:00–5:00 pm

The plan is a list of things that will fail – presentation of the workshop organized on 9th – 10th of December, and conducted by Joanna WARSZA & Finn WILLIAMS

Research, public presentations and workshops on things that went wrong

In the book East Coast Europe, Berlin based architect and writer Markus Miessen notices that apart from economical and political differences, Europe is still divided by the symbolic border of possibilities. In fact, the more one moves East – the more is possible. At a time when Moldova is the strongest new candidate for membership of the EU, the research and workshop will focus on the alterplans, alterotopias (places built and shared with others), and the creativity that stems from an unplanned or even unsuccessfully planned environment.
If apparently ‘successful’ masterplans consume a place’s potential, is it the mistakes that create new possibilities? How the failure of one plan open the door for unimagined alternatives? We will look for errors, cracks, and loopholes in Chisinau built environment, and investigate their subversive and performative potential.

We would like to collect your suggestions and observations on the potentiality of the failures having a look at Chisinau as a place where two wrongs might actually make a right.

– – -

Technical University from Moldova, bd. Dacia 39, blocul 9, et. 2, room 218
December 9, 2010, 2:00–5:00 pm
The plan is a list of things that will fail – workshop conducted by Joanna WARSZA & Finn WILLIAMS
December 10, 2010, 2:00–5:00 pm
The plan is a list of things that will fail – workshop conducted by Joanna WARSZA & Finn WILLIAMS

Participation is free of charge (in the limit of available places)

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

GUESTS

studioBASAR is an architectural studio established in 2006 by Alex Axinte and Cristi Borcan as a ’search and rescue’ team, acting as an agent of architectural observation and intervention. studioBASAR developed ’search and rescue’ (SAR) method, as a strategic survey turned into an action program, investigating the dynamics of the modern city. SAR: CITY is a collection of certain chapters of analysis and diagnosis, run and tested in the urban environment. The aim of these chapters is to go public and draw attention on marginal topics such as banality, improvisation or illegality as a part of the dynamic system of contemporary urban culture. studioBASAR was in 2009 part of the team of the Romanian Pavilion at the 53rd edition of the International Art Exhibition – La Biennale di Venezia.

Finn WILLIAMS is an architect-turned-planner based in London. He worked for Rem Koolhaas in Rotterdam and General Public Agency before setting up Common Office, and independent practice working with planning, politics, and the built environment. Recent projects have constructed critical alternatives to Warsaw’s unregulated outdoor advertising industry, the top-down London View Management Framework, and ambiguous UK Permitted Development legislation. Finn is a critic at architecture schools throughout London, gives talks across Europe, and contributes to a number of international publications. Finn sits on the Tower Hamlets Design Review Panel and is a trustee of the Friends of Arnold Circus. He is also an Urban Designer for Croydon Council.

Joanna WARSZA – director of staged situations, curator on the cusp of the performing and visual arts. In 2007 she founded the Laura Palmer Foundation, which takes its name from the character whose absence organizes the action of David Lynch’s Twin Peaks. LPF produces actions in public space, conceptual events, and performances. Warsza graduated from the Warsaw Theater Academy and studied in the Dance and Performance Department of the Université de Paris-VIII.

Vladimir US (artist & curator based in Chisinau, Moldova, founder member of Oberliht Association). Through his recent works and projects he is questioning the process of formation of the public space in post-soviet cities and other territories in transition. In 2006 he has co-curated the „A step aside” project organized by Session 15 of Ecole du MAGASIN – international curatorial training program in Grenoble, France: http://www.ecoledumagasin.com/session15

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

PLACE
Technical University from Moldova
Department of Architecture (bd. Dacia 39, building 9, 2nd floor)
public presentations will take place in room 212
the workshop will be organized in room 218
access Cuza Vodă bus station
bus: 3, 5, 23, A, 122 / troleybus: 18 / minibus: 160, 113

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

The CHIOSC project receives support from the European Cultural Foundation, Cultural Department of the city of Chisinau, Center and Buiucani districts of city of Chisinau, Ministry of Culture of Republic of Moldova, Latin Union (Republic of Moldova office), Romanian Cultural Institute through CANTEMIR Program (2008), CEC ArtsLink, Gulliver Connect, French Alliance Moldova, Henkel Romania and Polish Institute.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

PARTENERI / PARTNERS

Vizura Aperta, Zagreb http://www.rhiz.eu/institution-12943-en.html
Slobodne veze/ Loose Associations, Zagreb http://slobodneveze.wordpress.com
Фундація Центр Сучасного Мистецтва, Київ http://cca.kiev.ua
Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, Budapest http://studio.c3.hu
UNAgaleria, București http://unagaleria.blogspot.com
AREA Chicago http://www.areachicago.org
Fundația AltArt, Cluj http://www.altart.org
Biro za kulturu i komunikaciju, Belgrad http://www.birobeograd.info
Галерэя сучаснага мастацтва Ў, Мінск http://ygallery.by
Institutul pentru Artă Contemporană din Miskolc http://www.miskolcigaleria.hu
Fundacja Laury Palmer, Warszawa http://www.laura-palmer.pl
Commonoffice, London http://www.commonoffice.co.uk
InCUBATE, Chicago http://incubate-chicago.org

Partener media Revista la PLIC / media partner POSTBOX magazine: http://plic.oberliht.com

—————————————————————————-

Oberliht Association
Gh. Asachi Str., 53/1, lit. “A”
Chisinau 2028, Republica Moldova
+(373 22) 286317
email:
vladimir@oberliht.org.md
http://oberliht.com
http://www.facebook.com/oberliht
http://chiosc.oberliht.org
http://arthotel.oberliht.com

Tags : , , , , , , , , , , ,