Întâlnire cu studenții de la USEM / Meeting with USEM students

-- – scroll down for English version – – -

RO
– – – – -

La 15 noiembrie am dat curs invitației studenților de la Facultatea de Jurnalism de la USEM (Universitatea de Studii Europene din Moldova) din anul I și II; s-a discutat despre contextul în care activează organizațiile și inițiativele culturale din Moldova, arta contemporană și spațiul public.
Tinerii jurnaliști erau foarte interesaţi de aceste subiecte şi noi sperăm ca, în viitor, să găsim modalități de colaborare cu ei.

Acesta este textul pe care studentiilor l-au scris după vizita noastră:

La data de 15 noiembrie, Universitatea de Studii Europene a fost vizitată de către tînărul om de creație Vladimir Us, însoțit de o echipa de voluntari veniți din străinătate.
Vladimir Us, fondator al asociației Oberliht, a prezentat o serie de proiecte de ale sale elaborate în colaborare cu arhitecți din străinătate, tineri artiști, voluntari.
În vederea schimbarilor ce au avut loc în ultimii 20 de ani în Moldova, Vladimir Us a realizat un video, în care au fost prezentate obiecte de artă, lucrari ale tinerilor artiști, cum ar fi chioșcul în miniatură, această ideie de confecționare a unui chioșc a fost transpusă în viață prin crearea într-un spațiu public a unui chioșc adevarăt.
„Proiectul CHIOȘC este o platformă publică de manifestare și punct de informare cultural”, spune Vladimir Us. CHIOȘC-ul este reprezentat printr-o unitate arhitecturală de proporții mici cu denumirea de APARTAMENT DESCHIS, realizată de Ștefan Rusu, instalată în centrul orașului Chișinău.
Atenția publicului format din viitori jurnaliști a fost captivată de prezentarea revistei „Plic”, creată in colaborare cu Vladimir Us și echipa sa, unde tinerii jurnalisti își pot lansa lucrările cu subiecte artistice.
Un alt proiect discutat a fost limitarea cetățenilor la spațilul public, în acest scop a fost prezentat un reportaj video unde Vladimir Us împreună cu un tînar arhitect din Cehia a transformat o parcare, menită să fie spațiu public într-o adevărată câmpie cu flori. Această activitate a sa a uimit întreaga sala de studenți.
Prin intermediu acestor lucrări Vladimir intenţionează să promoveze arta contemporană şi cultura tinerilor în spaţiul public, să încurajeze participarea activă a diverselor categorii de persoane, reprezentând diferite domenii deseori marginalizate şi oferindu-le o platformă de manifestare publică, să întărească reţelele locale şi cele internaţionale de operatori şi profesionişti din domeniul culturii, să influenţeze politicile publice în vederea extinderii accesului şi utilizării mai puţin restricţionate a spaţiul public.
În realizarea acestei întîlniri a studentilor de la facultatea de Jurnalism cu Vladimir Us vrem sa aducem sincere mulțumiri lectorului universitar Adelina Stefarta, care îi motivează pentru o culturalizare cât mai profundă atât la ore cât și înafară acestora.

EN
– – – – -

On 15th November we went to USEM (University of European Studies from Moldova) invited by the students of 1st and 2nd grade of journalism, to discuss about the context in which Moldovan cultural organizations and initiatives operate, contemporary art and public space.
The students were very interested in these topics and we hope that, in the future, we will find ways of collaboration with them.

Tags : ,