Instalație interactivă – instalație și Live audiovisual performance de Oleksandr Sirous [UA]

22

SCA2023 / Spații Culturale Alternative în Chișinău și suburbii
CHIOȘC AIR / Instalație interactivă
– instalație de Oleksandr Sirous [UA]
Joi – Sâmbătă, 29 iunie – 1 iulie 2023, 17:00-22:00
Duminică, 2 iulie, 15:00-18:00

Live audiovisual performance cu Oleksandr Sirous [UA]
Sâmbătă, 1 iulie 2023, ora 21:30
Zpațiu (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev 103, Chișinău)

Reteritorializare Totală contestează noțiunile tradiționale de limite teritoriale și invită vizitatorii să reflecteze asupra naturii dinamice a peisajelor geopolitice și să contempleze relația complexă dintre putere, granițe și impactul acestora asupra vieților umane.
Conceptul de deteritorializare a fost folosit pentru prima dată de J. Deleuze și F. Guattari și se referă la înlăturarea opozițiilor rigide (cum ar fi centru-periferie, extern-intern) în procesul prin care o relație socială, numită teritoriul, își pierde organizarea și contextul actual prin modificări, mutații sau distrugeri. Astfel, deteritorializarea este procesul de dezvoltare a teritoriilor prin modificarea caracteristicilor lor structurale, în timp ce reteritorializarea prezintă procesul inversat al restructurării unui teritoriu care a cunoscut deteritorializarea. În acest proces de alternare, localul poate fi transformat în global și invers, iar valorile, simbolurile și tradițiile pot fi diseminate la nivel global, dincolo de granițele localității. Instalația invită vizitatorii să interacționeze și să înțeleagă o entitate deteritorializată care reflectă mediul geopolitic. Acest proces ridică problema posibilității existenței acestui mediu în alte condiții și într-o altă paradigmă.

Oleksandr Sirous [UA] participă la programul de rezidență artistică CHIOȘC AIR. El este un artist ucrainean de new media, instruit în arta clasică, precum și în film, jocuri și animație. Este membru activ al Studioului Photinus – unul dintre vocile principale în arta media ucraineană contemporană. După 1,5 luni petrecute în buncăre în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Oleksandr a părăsit Ucraina din cauza stării sale de sănătate. Încă din prima zi a șederii sale în Europa, a avut un obiectiv clar să apere și să dezvolte limbajul unic al artei new media ucrainene și să-și ajute comunitatea care luptă în Ucraina. El își vede rolul de artist de a proteja integritatea culturală și independența intelectuală a Ucrainei de imperialismul rus, folosind noile media ca instrument care ar permite documentarea și deconstrucția acțiunilor militare într-o imagine artistică.

Aceste evenimente au loc în cadrul programului de evenimente SCA2023 / Spații Culturale Alternative, organizat de Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova și Asociația Oberliht, cu suportul Fondului Noii Democrații (Danemarca), Ministerului Culturii al Republicii MoldovaPrimăriei Municipiului Chișinău și Fundației Culturale Europene. Întregul program de evenimente SCA2023/Spații Culturale Alternative îl găsești aici: https://zilelespatiuluipublic.wordpress.com/sca-2023/

Tags :